Whiplash

Het lichaam streeft naar herstel, een behandeling helpt het lichaam de weg ernaartoe te hervinden.

Whiplash

Whiplash is tegenwoordig een bekend begrip voor een klachtenpatroon dat ontstaat na een aanrijding van achteren. Voor 1980 was het onbekend in Nederland, maar waren de klachten er natuurlijk wel. Dit probleem is de reden dat dr. Eppe Keizer na 9 jaar WAD klachten in dit vak terecht gekomen is. Maar niet alleen een aanrijding kan dit klachtenpatroon geven, elke lelijke val of stoten van het hoofd kan dit beeld geven, vandaar het “associated” in de Engelse term.

Bij ongevallen waarbij het hoofd en de nek betrokken zijn geweest zien we dat de nekwervels een kenmerkende verandering van stand hebben. Dit kan doorlopen tot halverwege de boven rug. De wervelgewrichtjes, de facet gewrichten, staan iets verschoven en zijn daarmee wat “verstuikt”. En verstuiking geeft zwelling en verminderde functie, dus pijn.

Dat is met pijnstillers nog te beïnvloeden, maar dat heelt niet zolang de gewrichtjes verschoven blijven staan. Ons evenwichts gevoel wordt in belangrijke mate uit de stand van het hoofd gehaald of te wel de nekwervels. Dit evenwichts gevoel kan dan ook verstoord worden, duizeligheid geven.

Rond de facet gewrichtjes zit een fijn netwerk van vezels van het vegetatieve zenuw stelsel. Door de verstuikingen kan dit netwerk geprikkeld worden waardoor het vegetatieve systeem ontregeld raakt. En deze geven al die symptomen die zo “psychisch” aan doen. Zoals last van harde geluiden of scherp licht, problemen met het zien, niet uit je woorden kunnen komen en natuurlijk allerlei vormen van hoofdpijn.

Klachten kunnen soms tientallen jaren bestaan of juist pas een tiental jaren na het ongeluk ontstaan.

 

Center of Excellence

Wij hebben een vragenlijst met 34 symptomen die samen het whiplash syndroom in beeld brengen. Met deze lijst wordt ook de voortgang in de therapie gemeten.

Bekijk hier twee voorbeelden van vragenlijsten, ingevuld door een patiënt tijdens zijn intakegesprek en drie weken na zijn tweede behandeling. U zal zien dat zijn klachten in korte tijd zijn verminderd. Onze effectieve behandelingen maken dat wij onszelf een Center of Excellence mogen noemen.

Afspraak maken
Bel mij terug