Musculoskeletale geneeskundig arts Eric Bongartz

Dr. Eric Bongartz

Na mijn geneeskunde studie in Utrecht heb ik mij in het buitenland gespecialiseerd in de neurochirurgie. In 1980 kwam ik terug naar Nederland en heb tot 2013 als neurochirurg in Amsterdam en het Kennemerland gewerkt.

In de begintijd hoorde ik van patiënten dat mijn voorganger vaak in de avonduren een bepaalde groep patiënten bij hem thuis “kraakte”. Als jong, gepromoveerd en regulier opgeleide specialist vond ik dat maar niks. Maar deze groep patiënten wekte toch een nieuwsgierigheid bij mij op die me deed besluiten om de toenmalige deeltijdopleiding, “Manuele Geneeskunde” in Eindhoven te gaan volgen.

Tijdens die opleiding ontmoette ik collega Keizer en nadat wij beiden deze opleiding in 1986 succesvol afgerond hadden vroeg collega Keizer mij om mijn “pappa-dag” tijdelijk op te geven en hem in zijn drukke praktijk te komen helpen. Daar heeft hij mij ook ingewijd in de kunst van de “orthomanuele geneeskunde” en heb ik de methode waarbij het “kraakt” helemaal verlaten.

Sindsdien werk ik nog steeds minimaal één dag in de week in Lelystad. Mijn aandachtsgebied ligt voornamelijk bij ziektebeelden, functiestoornissen en/of standsafwijkingen van de wervelkolom met de van daaruit ontstane pijnklachten. Natuurlijk hebben ook de daarbij passende, mogelijke neurologische klachtenbeelden mijn aandacht.

Bel mij terug