Fysiotherapeut Gerbrich Potma-Dijkhuis

Gerbrich Potma-Dijkhuis

Het menselijk lichaam zit ingenieus in elkaar. We staan er in het dagelijks leven meestal niet bij stil hoe vernuftig het beweegt. We merken het pas wanneer er iets vastloopt of hapert. Mensen met klachten aan het bewegingsapparaat zijn vaak ontzettend beperkt in hun bewegingen en worden belemmerd in hun dagelijkse bezigheden.

Nadat ik in 2013 afstudeerde en als fysiotherapeut aan het werk ging, had ik af en toe het gevoel dat ik patiënten niet optimaal kon helpen. Dat ik slechts de symptomen van een dieper gelegen probleem aan het behandelen was, omdat bijna alle klachten, vooral aan de nek, schouders, armen en rug, terug te voeren waren op een probleem met de wervelkolom. Daarom ben ik me gaan verdiepen door de opleiding Positional Spine Alignment Medicine te volgen.

In die tijd ontmoette ik dokter Eppe Keizer in Sospel, een dorpje in Zuid-Frankrijk waar we beiden een

 

deel van het jaar wonen. Die ontmoeting was geheel toevallig, maar onze gesprekken over orthomanuele geneeskunde en behandeling veranderden mijn kijk op het vak. Hij bood me de kans om bij hem de opleiding te volgen en me zo te specialiseren. Sinds begin 2021 maak ik officieel deel uit van het team. Mijn werk is er nóg interessanter en waardevoller van geworden.

Naast mijn werk bij Keizer Rugpoli werk ik ook als fysiotherapeut voor Team NL. Daar begeleid ik het paralympisch snowboard- en skiteam. Ik ga mee met trainingsweken en naar belangrijke wedstrijden zoals wereldkampioenschappen en de Spelen in 2018. Het is ontzettend inspirerend om te zien hoeveel die topsporters ondanks hun beperking kunnen bereiken en hoe gedreven ze zijn in het najagen en verwezenlijken van hun droom. Ik vind het waardevol om ze daarbij als fysiotherapeut te ondersteunen. En om ze te helpen het uiterste uit zichzelf te halen.

Bel mij terug