Musculoskeletale geneeskunde

De musculoskeletale (MSK) geneeskunde houdt zich bezig met klachten en aandoeningen van de spieren en het skelet, samengevat het bewegingsapparaat.

Musculoskeletale geneeskunde

De musculoskeletale (MSK) geneeskunde houdt zich bezig met klachten en aandoeningen van de spieren en het skelet, samengevat het bewegingsapparaat. Het is het kennisgebied van de artsen in de Nederlandse Vereniging van Artsen Musculoskeletale Geneeskunde, de NVAMG.

Doen al deze artsen dan ook hetzelfde?

Daar zit nogal wat verschil in. De hoofdstromingen zijn de Manuele Geneeskunde (MG) en de Orthomanuele Geneeskunde (OMG). De MG, het manipuleren, kennen we ook van de osteopathie, de chiropractie en de manuele therapie, dit is de oervorm die in 1873 begonnen is door dr. Andrew Taylor Still, de grondlegger van de osteopathie.

De OMG is honderd jaar later ontwikkeld door mw. Mayta Sickesz, arts, in Nederland. Een vrij jonge methode dus, die wezenlijk anders is. De diagnose vorming aan de stand van de wervels en gewrichten is volledig nieuw en de behandeling dus ook, er wordt niet gemanipuleerd, “gekraakt”. Vanaf 1970 bleek de Sickesz methode uiterst succesvol. De waarde ervan hebben Albers en Keizer beschreven in hun proefschrift

“Een onderzoek naar de waarde van orthomanuele geneeskunde” Erasmus Universiteit Rotterdam, 1990.

Alle leden van de NVAMG mogen zich ook arts voor orthomanuele geneeskunde noemen. Hierdoor is niet duidelijk wat hun behandelvorm is. In onze praktijk werken we aan de hand van de Dr. Eppe Keizer Methode®.

De Dr. Eppe Keizer Methode®

De behandelingen in de Keizer Rugpoli vinden hun oorsprong in de succesvolle klassieke Sickesz methode. In veertig jaar tijd heeft dr. Eppe D. Keizer met voortschrijdende kennis en kunde deze methode verder ontwikkeld, waardoor het een geheel eigen vorm gekregen heeft, de Dr. Eppe Keizer Methode®. Zijn methode van behandelen is gericht op het oplossen van de specifieke bindweefsel spanning die de specifieke stand afwijking veroorzaakt heeft.

Een stand afwijking van een wervel geeft een verstuiking van de facetgewrichtjes resulterend in een gestoorde functie van deze gewrichtjes met zwelling, pijn en zenuw irritatie. En het geeft een asymmetrische chronische belasting van de tussenwervelschijf, en die kan er dan wat tussenuit piepen, de hernia bijvoorbeeld.

Onderzoek

Na een oriënterend onderzoek leggen we de patiënt uit wat de bevindingen zijn en wat de behandel mogelijkheden zijn voor herstel.

Lees meer

Behandeling

We beginnen altijd met het bekken. Vervormingen van het bekken leiden tot bekkeninstabiliteit, pijn in heupen en benen en rugpijn.

Lees meer

Pijnklachten

De musculoskeletale (MSK) geneeskunde biedt oplossingen voor klachten en aandoeningen van de spieren en het skelet, herken je deze pijnklachten?

Lees meer
Bel mij terug